• header info - Belit doo, Trg Nikole Pašića 9, 11 000 Beograd, Srbija, +381 (11) 20 30 403, office@belit.co.rs
Centralni registar o energetskim karakteristikama zgrada od septembra dostupan javnosti

Centralni registar o energetskim karakteristikama zgrada od septembra dostupan javnosti

Informacije o svim izdatim energetskim pasošima, podaci o licenciranim inženjerima za izradu energetskih pasoša i kompanijama za izdavanje tog dokumenta, najnovije vesti o energetskoj efikasnosti, od septembra će biti dostupne državnim organima, stručnjacima i građanima putem Centralnog registra energetskih pasoša (CREP). Ta jedinstvena baza podataka o energetskim karakteristikama građevinskih objekata u Srbiji, svečano je 13. maja pušten u rad na Beogradskom sajmu.

Kako je rečeno na današnjem skupu Inženjerske komore Srbije, organizovane u okviru Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, zahvaljujući Centralnom registru energetskih pasoša, Srbija se svrstava među prve zemlje u Evropi, koja je na putu unapređenja energetske efikasnosti, uspostavila takvu bazu podataka.

Projekat “Data management system – Centralni registar energetskih pasoša” pokrenulo je Ministarstvo građevinarstva uz podršku Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ). Taj projekat je izradila beogradska kompanija “Belit”.

– Naš zadatak je bio da izradimo informacioni sistem i izvršimo njegovu impelmentaciju. Ciljevi su bili da se uradi sveobuhvatan Data menadžment sistem od kojih je Centralni registar energetskih pasoša jedan deo, a prve se dalji planovi u okviru ovog sistema koji će biti realizovani u narednim godinama – kaže u razgovoru za “eKapiju” Đorđe Lazić, menadžer projekata u kompaniji “Belit”.

Kako nam je rekao Lazić, taj informacioni sistem će koristiti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo rudarstva i energetike, licencirani inženjeri za izradu energetskih pasoša i kompanije koje izdaju energetske pasoše, a moći će da ga koriste i svi građani.

– Sam informacioni sistem ima nekoliko uloga. Ministarstva će imati alat kojima će dobiti sveobuhvatni izveštaj na osnovu kojih će moći da prave dalje planove. Kompletan alat za izradu energetskih pasoša će biti dostupan za inženjere. Takođe, postoji jedan javni deo centralnog registra, tako da će građani moći da prate vesti i događaje koji su u vezi sa energetskom efikasnošću, da pretražuju registar licenciranih inženjera za izradu energetskog pasoša, da pretražuju registar licenciranih kompanija – objašnjava Lazić.

On navodi da će svi moći da pretražuju osnovnu bazu odnosno centralni registar izdatih energetskih pasoša.

– Građanima će biti dostupna samo prva strana energetskih pasoša, na kojima im je dostupno, osim adrese i osnovnih podataka, i energetski razred zgrade. Ministarstva su upravljačko telo koji će dodeljivati korisničko ime i lozinku ostalim učesnicima u procesu – opštinama, javno-komunalnim preduzećima i dr. Licencirani inženjeri i kompanije dobijaju te podatke od Inženjerske komore pošto je ona nadležna za njih.

Naš sagovornik napominje da će do septembra licencirani inženjeri i kompanije moći da pogledaju registar da testiraju sve funkcionalnosti i da im pošalju svoje utiske kako bi se sistem eventualno poboljšao i unapredio.

Izvor: eKapija

Copyright @ Belit d.o.o. .